Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Podawany zwykle na gorąco napój sporządzany jest z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Przygotowanie smacznej i aromatycznej kawy to złożony proces, na który wpływ ma wiele czynników. Istotne znaczenie ma m.in. gatunek ziaren, sposób ich palenia oraz przygotowywania.
Wybór najlepszych ziaren
Uprawa kawy wymaga odpowiednich warunków klimatycznych. Plantacje z drzewkami, których wysokość osiąga zwykle od 3 do 5 metrów, najczęściej znaleźć można w klimacie subtropikalnym oraz równikowym występującym na terenie Afryki, Azji oraz Ameryki Południowej. Najbardziej popularnym gatunkiem kawy jest Arabica. Drugie miejsce pod względem popularności zajmuje Robusta, która wyróżnia się wyrazistym, gorzkim smakiem.
Walory zapachowe i smakowe przygotowywanego naparu uzależnione są nie tylko od gatunku kawy, ale i jakości zastosowanych ziaren. Najlepszej kawy warto szukać w profesjonalnych palarniach, takich jak https://coffeeandsons.pl/, które na temat ziaren kawowca wiedzą niemal wszystko. Przed zakupem od plantatorów jakość ziaren jest szczegółowo weryfikowana w celu wybrania najlepszego surowca.
Proces palenia kawy
Nawet najlepsze ziarna niewiele znaczą bez odpowiedniej obróbki termicznej. Palenie kawy to skomplikowany proces, który wymaga wiedzy, umiejętności, doświadczenia oraz odpowiedniego sprzętu. Nad prawidłowością przebiegu całego procesu czuwa mistrz palenia, który decyduje o długości wypalania ziaren. Proces palenia zielonych ziaren kawowca trwa od kilku do kilkunastu minut. W zależności od jego długości wyróżnia się trzy stopnie wypalenia kawy:
- jasny;
- średni;
- ciemny.
Stopnień wypalenia ziaren ma istotny wpływ na kwasowość, smak oraz intensywność naparu. W związku z tym, że wszystkie ziarna wymagają innego traktowania, proces palenia ma charakter indywidualny.
Sposób parzenia kawy
Istotny wpływ na smak kawy ma również sposób jej parzenia. Do przygotowania gorącego i aromatycznego napoju można wykorzystać różnego rodzaju urządzenia i akcesoria. Do najpopularniejszych zaliczyć należy młynki ręczne i automatyczne, ekspresy przelewowe, french pressy, drippery, chemexy, kawiarki, ekspresy kolbowe, a także popularnie w ostatnim czasie ekspresy automatyczne.
Podczas przygotowywania kawy warto zwrócić uwagę również na sposób jej serwowania. Stylowe filiżanki do mocnego espresso mają niewielką objętość wynoszącą nie więcej niż 90 ml. Z kolei filiżanki do cappuccino mają objętość 150-200 ml i charakterystyczny okrągły kształt rozszerzający się ku górze naczynia.